Aktuality

27.09.2024

Zpřísnění podmínek pro předčasný důchod? Využijte předdůchod

Další důvod pro oblíbený benefit penzijka je tu.

Portál Finance.cz informuje o tom, že z důvodu zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a z důvodu zvýšení minimálního věku, kdy bude možné do předčasného důchodu odejít, stoupne v příštích letech obliba předdůchodů.

Peníze pro předdůchod čerpáte ze své smlouvy o doplňkovém penzijním spoření (nové penzijko). Zdravotní pojištění za předdůchodce platí stát – předdůchodci jsou státními pojištěnci stejně jako starobní důchodci. Navíc, během čerpání předdůchodu se nesnižuje osobní vyměřovací základ. Doba pobírání předdůchodu se považuje za vyloučenou dobu pojištění, což znamená, že nulový příjem podléhající sociálnímu pojištění nezapříčiní snížení osobního vyměřovacího základu. A dále, lidé čerpající předdůchod mohou mít libovolné příjmy bez limitu. Mohou pracovat na klasickou pracovní smlouvu či podnikat. Předdůchodci mohou také čerpat podporu v nezaměstnanosti.

Pro využití výhod předdůchodu je nutné, aby měsíční částka k výplatě předdůchodu činila 30 % průměrné mzdy (za 1. až 3. kvartál předešlého roku) a současně se předdůchod pobíral nejméně dva roky. Maximálně je možné být v předdůchodu pět let.

další články