Aktuality

04.07.2024

Jaké jsou výhody penzijka pro spořící důchodce?

Penzijní společnosti si pro ně připravily četné akce.

Portál Seznam Zprávy informuje o tom, že po ukončení vyplácení státních příspěvků na penzijko těm účastníkům, kterým byl již přiznán starobní důchod, se zájem důchodců o penzijko snížil.

Kromě toho, že si penzijní společnosti pro spořící důchodce, kteří penzijko neopustili, připravily nejrůznější způsoby kompenzace státní podpory (nabídky jsou individuální, informujte se u své penzijní společnosti, jejich seznam a kontakty naleznete zde na tomto webu), se vyplatí si penzijko ponechat třeba kvůli možnosti daňových odpočtů či příspěvkům od zaměstnavatele. Starobní důchodci, kteří pracují či podnikají, tedy třeba pronajímají nemovitost, mohou využít daňové odpočty. A na rozdíl od běžných účastníků si budou moci dát do daní celou svou měsíční úložku, tedy vše od první uložené koruny. Pokud od svého zaměstnavatele čerpají příspěvek na penzijko, také se jim vyplatí zůstat. Tento firemní benefit je totiž oproti státnímu příspěvku obvykle zásadně vyšší – průměrně přesahuje tisícovku měsíčně.

Zůstat ve starém penzijku, tedy v penzijním připojištění, znamená i bez státního příspěvku velmi bezpečně uložené peníze s garantovaným nenulovým zhodnocením.

další články