Aktuality

21.06.2024

Proč už důchodci nedostanou státní příspěvek?

A kterým se vyplatí ve třetím pilíři zůstat?

Všem klientům penzijních společností, kterým stát již přiznal nárok na starobní důchod, přestane ministerstvo financí posílat skrze penzijní společnosti od července státní příspěvek k penzijku. Důvodovou zprávu zveřejnil například portál Měšec.cz. Doplňkové penzijní spoření ani penzijní připojištění podle ní nemají za cíl sloužit jako krátkodobý či střednědobý produkt s podporou státu, ale jako prostředek k dlouhodobému odkládání spotřeby za účelem výplaty prostředků v období důchodového věku. Ta by měla zmírnit případný propad finančních příjmů spojený právě s odchodem do důchodu.

Tato novinka pochopitelně může vést ke ztrátě motivace dál si s penzijkem spořit a investovat. Má ale více aspektů, které by měli klienti zvážit. Penzijko se vyplatí už kvůli možnosti daňových odpočtů, příspěvku zaměstnavatele a dalším benefitům. Rozhodně by setrvání ve třetím pilíři po ukončení státní podpory měli zvážit ti starobní důchodci, kteří pracují či podnikají, tedy třeba pronajímají nemovitost. Zde daňové odpočty využijí a na rozdíl od běžných účastníků si budou moci dát do daní celou svou měsíční úložku, od první uložené koruny. A pokud v práci čerpají příspěvek zaměstnavatele, určitě se jim setrvání v systému vyplatí – tento firemní benefit je totiž oproti státnímu příspěvku obvykle zásadně vyšší, průměrně přesahuje tisícovku měsíčně.

Zůstat ve starém penzijku, tedy v penzijním připojištění, znamená i bez státního příspěvku velmi bezpečně uložené peníze s garantovaným nenulovým zhodnocením.

další články