Aktuality

29.04.2024

Lidové noviny: Dynamická strategie je vhodná pro odvážnější a mladší investory

Nezapomínejme ani na novinku – možnost mít zároveň dvě penzijní smlouvy.

Lidové noviny se ve svém investičním seriálu věnují penzijku. Tedy i třem strategiím doplňkového penzijního spoření: dynamické, vyvážené a konzervativní (PKF). Dynamická strategie je podle LN vhodná spíš pro odvážnější a mladší střadatele. Vyšší míra rizika může přinášet i vyšší výnosy. A v dlouhodobém horizontu hravě překračuje inflaci. Doporučuje se v delším horizontu, který by měl trvat aspoň deset, patnáct, ale i více let. Vyplatí se tedy mladším a trpělivějším střadatelům, protože v příliš krátkém čase se výnos může dostat do červených čísel.

Článek poskytl prostor také různým odborníkům, například na téma složeného úročení, kdy se úrok na konci každého úrokovacího období přičítá k již dosažené částce a spolu s ní se dále úročí. Mezi odborníky byl i prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Prokop, který upozornil na novou možnost dvou penzijních smluv. Lidé, kteří se báli přechodu do nového výnosnějšího penzijka, protože by v něm investovali to, co si ve starém penzijním připojištění dosud naspořili, mohou svou starou smlouvu „zmrazit“. A zároveň od nuly začít investovat v novém penzijku DPS. Téměř 2,5 milionu aktivních smluv starého penzijka nebylo do DPS převedeno, což vypovídá o opatrnosti střadatelů. „Kdo má strach přejít se všemi dosud naspořenými penězi, může si je nově na staré smlouvě takzvaně zamrazit a založit si druhou smlouvu právě v nových fondech,“ upozornil Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR. Účastník si tedy může své dosud naspořené prostředky ze starého penzijka zachovat a v novém penzijku začíná s čistým kontem.

Lidové noviny v pondělí vydaly přílohu na toto téma. Autorka článku dále na portálu Lidovky.cz radí, jak nově od července (poté co vejdou v účinnost vládní změny) nastavit měsíční úložku.

další články